martes, 14 de septiembre de 2010

A tak si tu žijem

Ufff to je zase doba co sem tu už nic nenapsala. Mezitím stihlo uplynout dalších pár užasných dní strávených v Montánchez, kde sem zase prožila spoustu nezapomenutelných zážitků, stihli sme se vrátit zpět do Madridu a už se pomalu ale jistě blíží škola.
Tož se pokusím tu popsat aspon něco, je toho nějak moc a já ani nevím odkud začít a jak říká Donutil, jojo, pořád se něco děje.
Tak jak sem tu psala naposled, sme vstávali asi v 5 bo v kolik bo sme museli vzít Auto-res už v 8 ráno ptž Marisol už měla letní pracovní dobu a nemohla by nás vyzvednout v Trujillu až ve tři. Mně se vstávat vubec nechtělo, no nakonec sme vstávání i cestu nějak přežili, pak následovalo dvouhodinové čekání v baru u zastávky busů v Trujillu, kde si nás vyzvedla Marisol a pak cesta do Montánchez pěkně vytopeným autíčkem :D :D vybalování kufru, jídlo a zasloužená siesta. Pak sme šli na mši, před kterou vždycky během fiestas předchází takzvaná novena, je to asi tak 15 min kdy mluví k patronce, kterážto je v tu dobu v kostele, a tudíž více přístupná než v ermitě na hradě. A večer sme nedělali asi nic, jinak sme ten tyden dost chodili na ty mše, některé byly opravdu krásné, jako např. mše za děti a mladé anebo mše za emigranty a inmigranty.
Taky se v Montánchez objevil Figura!!! To bylo radostné setkání!
Taky byly cortos bien largos a překonali sme rekord s Nachem z předchozího tydne, kdy sme se z cortos vrátili v 6. Sme šli ve čtvrtek s Figurou, Maríou del mar, které říkají la borrega a se kterou nos hicimos muy amigas, a vrátili sme se v 7. A pak sme předposlední den šli na cortos a pak na matiné – matiné sou ranní tance pořádané na místní diskotéce, a to sme se vrátili skoro v 8. Takže sme se akorát trochu najedli, tak 40 min spali a šli opět do ulic, kde probíhala verbena. Takže po tom tydnu už sem se do Madridu na jednu stranu aji těšila, hlavně na detox a odpočinek. Ale jinak bych se hned otočila a jela zpět. Doufam, že během těch nevím kolikati měsíců, co tady budu studovat, se aji tu najde cosi, co mě k Madridu bude poutat a že si to aji tady užijem.
No a nejsilnější zážitek z celýho toho bylo vynesení patronky zpět do Ermity. Na totu fiestu chodí dycky uplné mraky lidí a všichni stoupají směrem k hradu a asi 70 lidí nese patronku. Před tím, než se vyndá z kostela, se vydražují hůlky, na kterých je nesena. čtyři přední a čtyři zadní hůlky se draží. Penízky jdou do společenství, které se o patronku stará a dělá různé akce s ní spojené a všechno. No a pak se stoupá. Procesí je doprovázeno kapelou. Když už je patronka nahoře, lidé ji zvednou na rukou a otočí ji směrem vesnici, čímž se s ní naposled rozloučí. Pak se znovu draží hůlky, na kterých je patronka vsunuta do kostela. A pak ji vsunou y se acabó. Opět jsem ji nesla! S Maríou del Mar sme jinesly! Obě nás to úplně dojalo! Snažili sme se nahrát aji videa, aji z matiné máme video, matiné už je nasdílená na facebooku, snad brzy (nejspíš o víkendu) nasdílím i ty ostatní a snad budou vidět, nahrávalo se to z mobilu bo sme neměli cámaru, no uvidíte.
No a jak sme přišli dom z toté fiesty tak uz sme zase balili kufr a druhy den rano sme jeli s Lorochem do Madridu. Cesta mě nebavila, asi 5x nam chcíplo auto sem čekala, že zustaneme někde na dálnici :D :D ale tož dorazili sme. Byla to děsná sranda. Juani nám s sebou dala tašku plnou věcí ameloun. Meloun se nikam nevešel, tož sme ho dali do sáčku a přivázali k te obrovske tašce věci. No a v Madridu jak sme to táhli nahoru po schodech, se meloun urval a ratatatata dolů heh! :D :D Ale nerozbil se! A je mňam!
No a teď sme tu no. Předevčírem sme se vrátili, to sme pak už nedělali nic, no a včera v 9 sme jeli do ONCE ptž už mi začnou věci spojené se školou. Takže začnu opět psát pod štítkem erasmu ptž prázdninky už se končí.
No a tak už se budu učit trasy na univerzitu. Moje monitora se jmenuje Soledad a je moc superní, sympatická a vypadá jako velmi schopná profesionálka. Za 5 hodin musim vstávat ptž v 08:30 přijde ona a budeme trasovat. Uffff tak bych měla jít spát. :D
No a jinak co new? Asi nic. Ráno teda sme přišli do tej ONCE, sedli sme si tam do takové jako haly a než sem si stihla vypít svůj půllitr vody, už přišla Soledad (Sole) a že abysme šli do její kanceláře. A tož sme šli, ona si přepsala můj rozvrh, zeptala se, co budu potřebovat za trasy a pak sme šli do metra. Bylo to superní. Ukázala mi třeba naprosto vymakanou mašinu takovou, sem neměla ni idea že to tam je, je to dotykové a dá ti to lístek, když potřebuješ. Superní fichura! Pak mi vysvětlila, proč ti metro v Madridu nikdy nepřijede zleva jako všude jinde na světě (jako v Brně šaliny) aleproč jezdí zprava. Prý když se stavělo madridské metro, tak první zastávky postavil ňáký Anglán a jak oni to maji naopak šechno, tak prostě byla cirkulace zprava = špatně. No a pak se postavily další. Časem to chtěli poměnit, ale způsobili by tím víc škody jak užitku, takže v Barceloně, Valencii cirkuluje metro zleva a jen v Madridu zprava. Mazec. Snad si zvyknu a nebude mi to pak v Čr dělat problémy. :D
No a pak sme šli zpět do ONCE, my s Pedrem domů, koupit chleba, parádně sme se nadlábli Juaniných garbanzos, dali si malou siestu a jeli opět do ONCE, kde bylo foro literario. Že prý transición. Nj čekala sem od toho něco jiného. Dává to tam nějaký týpek, který vypadá, že toho hodně ví o historii a literatuře a tak, ale zvyklá na velmi uspořádané hodiny naší Athenky mě trochu rozptylovalo, že mu do toho pořád někdo kecal y a decir verdad, během tech dvou hodin co sem tam seděli sem se nedověděla nic. Příště už tam nepůůůjdu. :D :D Ale toho typka je mi líto, on se tak snaží... Mu řeknu at jde na naši školu. Tam se setká s uspěchem ptž my čeští studenti sme velmi spořádaní, tišší, neskáčeme nikomu do řeči, když mluví jeden, ostatní sou potichu a když někomu nahodou zazvoní nahlas mobil, dotyčný se sebere, vyběhne za dveře, kde si hovor vyřídí, popřípadě ho típne a v co největší tichosti co nejnepozorovaněji vklouzne do třídy na své místo procurando hacer el mínimo ruido. Ale tak dobrý, nová experiencia. :) Uvidíme, jaký to bude na univerzitě, i když tam předpokládám, že jiný. :)
Jo a dneska večer v programu Espanoles por el mundo byla Praha!!! Asi 4 španělé žijící v Praze tam matičku stověžatou ukazovali a bylo to super! Nejvíc mě pobavila jedna chica, která říkala, že taxíky v Praze sou superlevné. A pak se mně líbilo, jak tam jeden typek říkal, že hláska ř byla tež nazývána český pas ptž když cestovali lidi bez dokladů a tak a oni chtěli prověřit, stli sou češi, tož je nechali říct něco s ř a tak je stoprocentně identifikovali bo to nikdo jiný neumí!
Hej nic děcka, jdu spat bo zítra mě asi jebne. Jak bude zase cosi new dám echo.
Besos para ellos, abrazos para ellas, que estéis todos muy bien y hasta pronto!

No hay comentarios:

Publicar un comentario