martes, 27 de octubre de 2009

Jak mě málem zabila Eta

Včera sem měla mega divný sen.
Byli sme se základkou na výletě. Byli sme asi v osmé třídě, ačkoli mně bylo normálně kolik mně je teď. Jeli sme školním autobusem, jelo nás 20 – 19 děcek a jedna učitelka a já sem seděla vedle Mirky Kuvikové, kterou sem teda když sem chodila normálně na základku vubec neznala, a eště sme měly my dvě mezi sebou jakýsi obrovský loďák.
Vubec nevím, odkud kam sme jeli a v jaké sme byli zemi, no najednou, asi v polovině cesty se tam objevil takovej malej chlap, kterej ten náš autobus zastavil, vlítl do něho a na celej ten bus zařval:
"Euskadi ta askatasuna! Jsem člen Ety. Teď si vezmu vaši učitelku a ta bude mít 20 sekund na podepsání 20ti formulářů a v každém z nich za každého z vás podepíše, že budete po celém světě šířit baskickou kulturu. Jestli ne, vrátím se a všecky vás zabiju. Nepokoušejte se nic dělat, není vám to nic platné. Jestli se pokusíte přivolat policii či cokoli jiného, zabijeme vás stejně."
A všecky nás vyhnal z toho autobusu, venku byl mráz a mega sněhu, a nahnal nás do takové budovy a zavřel nás všechny do takové hrozně úzké chodby, kde to trochu vypadalo jak u nás na kolejích. A odešel s tou učitelkou.
Všichni sme byli dost vyděšení a já sem si říkala, jestli to ta učitelka vůbec všechno stihne podepsat a jestli to za nás vůbec podepíše. Strašně mega sem si přála, aby to podepsala.
Těch 20 vteřin bylo nekonečných. Všem nám byla zima, klepali sme se, nevím jestli víc zimou nebo strachy, ale nikdo se neodvážil ani pohnout.
Za 19.5 sekundy se Bask s učitelkou vrátil a že ok, že to za nás za všechny podepsala. Tak nás propustil, řekl nám gero arte a odešel a my pokračovali v cestě.
A pak ten sen najednou skočil asi tak o čtyři dny později. To už sem jako šla na fildu do pracovny za Ainarou si pro ňáký naskenovaný materiály a za stolem tam místo Ainary seděl toten Bask. Sotva sem otevřela dveře, zeširoka se na mě usmál a že kaixo Pavli a že co potřebuju, tož sem mu řekla o těch materiálech, on že samozřejmě, hned mi je dal, já mu řekla eskerrik asko, ondo ibili, gero arte, on gero arte, ještě mi podržel dvéře a já sem z te pracovny vyšla.
A pak ten sen skončil.
Probudila sem se docela vyděšená a ani z te druhé části toho snu mi nebylo moc dobře ptž sem v ní figurovala jako taková ta vlezprdel. Jako on se na mě usmíval ptž já sem se snažila mluvit baskicky noo. Doufám, že taková nikdy nebudu muset být.

----------------------

Euskadi ta askatasuna – v baskičtině Baskicko a svoboda – z těchto baskických slov je odvozena zkratka této teroristické skupiny
Gero arte – Na shledanou
Kaixo – Ahoj
Eskerrik asko – Mnohokrát děkuji
Ondo ibili – Ať se vám daří.

3 comentarios:

  1. a komentáře piš klidně i zpětně, já si je ráda přečtu :-) písničky zkus přes youtube, tam toho bude mraky... já čínskou muziku moc nemusím... ta tradiční mě tak odrovnala, že radši moc nezkouším ani tu moderní :-)

    ResponderEliminar
  2. nechápu, proč se to smazalo, tak ještě jednou:
    moc děkuju z přání k narozkám, mamka ho v pořádku vyřídila :) díky díky ;)

    ResponderEliminar
  3. ty máš docela brutální sny :-D
    a audioknížky beru vždycky, strašně dobře se poslouchají :)

    ResponderEliminar